Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Have a question regarding an existing Shimano product? Talk directly to an official representative from Shimano!
bassmaster_flex
Elite Angler
Elite Angler
Posts: 455
Joined: Mon Jan 03, 2005 11:02 pm
Location: Twin Cities, MN

Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby bassmaster_flex » Sat Aug 04, 2018 7:39 am

Pressed the clutch lever and made a cast. The clutch lever engaged mid-cast and I heard the ugliest grinding noise. Ever since then, it doesn’t cast far like it use to. I use to fling baits like crazy but now I’m lucky if I get 15 feet. Sent it to Shimano and they replaced the clutch cam, retainer, springs and some bearings. Still the same thing. It’s still silky smooth during the retrieve. No grinding or anything. It’s just the cast. You can hear and feel that it’s just not right. This actually happend about four years ago and the reel has been sitting around all that time. Saw it yesterday in my garage and figured I wanted to get it going again cause I could use another crankbait reel. Any help or suggestions before I send it back to Shimano would be greatly appreciated. Thanks.

Oh, if it matters any it’s a JDM Conquest I got years ago before they were available stateside. I got it from Brooklyn Bill, that’s how old it is!!

DirtyD64
Platinum Angler
Platinum Angler
Posts: 1475
Joined: Mon Feb 06, 2017 4:23 pm

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby DirtyD64 » Sat Aug 04, 2018 9:42 am

I would go ahead and check the spool out. I did this with a cheap Lew's reel but it didn't really hurt it (turned the handle during a long cast w/ heavy lure). I was told to check the pinion, spool itself, and a few of the things you mentioned that Shimano replaced for you.

For the issue you are having, if it is only bad during the cast, you can narrow it down to: spool, bearings, brake system, pinion (inside). Just basically all of the parts that have to deal with casting, if that is what the only issue is.

JBcrankaddict
Platinum Angler
Platinum Angler
Posts: 1374
Joined: Fri Jul 05, 2013 7:59 am
Location: Pensacola, FL

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby JBcrankaddict » Sat Aug 04, 2018 10:26 am

I had this happen with one of my Curado 51e. Started only casting half as far as the other I was using. Swapped gears to Core set, and installed a new spool and it was fixed, and still have no clue what caused it. Spool shaft and pinion looked fine, no obvious damage.

User avatar
cndbasshunter
Pro Angler
Pro Angler
Posts: 4004
Joined: Thu Jan 31, 2013 12:32 pm
Location: CANADA

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby cndbasshunter » Sat Aug 04, 2018 11:45 am

send it to Ian.

User avatar
zodiak311
Pro Angler
Pro Angler
Posts: 2534
Joined: Sat Feb 26, 2011 7:03 pm
Location: California

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby zodiak311 » Sat Aug 04, 2018 10:23 pm

cndbasshunter wrote:send it to Ian.

X2!
Get your kids hooked on fishing, and they'll never have any money for drugs or alcohol.

DirtyD64
Platinum Angler
Platinum Angler
Posts: 1475
Joined: Mon Feb 06, 2017 4:23 pm

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby DirtyD64 » Sun Aug 05, 2018 12:15 am

(1) Clean everything really good and check for bits/pieces
(2) Check the spool, spin it with your finger while the clutch is disengaged
(3) Really examine the teeth on the pinion, not the gear teeth but the teeth that hold the spool

If this is only happening during the cast, it should be easy to narrow down and find it. I had this happen to a Tatula (not from engaging during a cast) and there ended up being sand around the frame. It retrieved fine and felt fine, but on a long hard cast it sounded awful sometimes and would backlash and even stop at times.


Or send to Ian

User avatar
y2k88
Platinum Angler
Platinum Angler
Posts: 998
Joined: Sun Mar 27, 2005 11:41 pm
Location: Australia

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby y2k88 » Sun Aug 05, 2018 12:20 am

Maybe check the spool pin, and the mating slot in the pinion. Is the spool pin catching the pinion on the cast still?

bassmaster_flex
Elite Angler
Elite Angler
Posts: 455
Joined: Mon Jan 03, 2005 11:02 pm
Location: Twin Cities, MN

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby bassmaster_flex » Sun Aug 05, 2018 12:26 pm

Thanks everybody. I’ll dink around a bit and see if I can see anything.

DirtyD64
Platinum Angler
Platinum Angler
Posts: 1475
Joined: Mon Feb 06, 2017 4:23 pm

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby DirtyD64 » Mon Aug 06, 2018 1:14 am

y2k88 wrote:Maybe check the spool pin, and the mating slot in the pinion. Is the spool pin catching the pinion on the cast still?

I kept trying to imagine what would damage from an engagement during cast, that's the main component I would imagine to take the highest impact.

User avatar
Bantam1
Manufacturer Support
Manufacturer Support
Posts: 4776
Joined: Thu Jun 28, 2007 10:44 am

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby Bantam1 » Mon Aug 06, 2018 5:20 am

The spool or pinion gear is more than likely the culprit. When did you send the reel in for repair?

bassmaster_flex
Elite Angler
Elite Angler
Posts: 455
Joined: Mon Jan 03, 2005 11:02 pm
Location: Twin Cities, MN

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby bassmaster_flex » Mon Aug 06, 2018 9:04 am

Hmmmm... been awhile. Maybe 4-5 years ago? Should be a record of it. Can you look it up somehow?

User avatar
Bantam1
Manufacturer Support
Manufacturer Support
Posts: 4776
Joined: Thu Jun 28, 2007 10:44 am

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby Bantam1 » Mon Aug 06, 2018 11:25 am

I can look it up from 4-5 years ago. I'm just curious why you waited 4-5 years later to point out it was not taken care of? The problem now is parts availability. You can send the reel in so I can take a look at it. I just am not sure if we have all the parts available to repair your reel depending on what the problem is.

bassmaster_flex
Elite Angler
Elite Angler
Posts: 455
Joined: Mon Jan 03, 2005 11:02 pm
Location: Twin Cities, MN

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby bassmaster_flex » Mon Aug 06, 2018 5:07 pm

Understandable. I bought another reel then to take its place and didn’t need it right away so I just stashed it. My fault on that.

I’m about 15 minutes away from Thorne Bros in Blaine, MN. I can go talk to them first and see what they think. Then I’ll take it from there. Thank you for your time sir.

User avatar
Bantam1
Manufacturer Support
Manufacturer Support
Posts: 4776
Joined: Thu Jun 28, 2007 10:44 am

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby Bantam1 » Tue Aug 07, 2018 5:04 am

They can take a look at it. The tech there spent a lot of time with us and we have good communication. He should be able to see what is going on.

bassmaster_flex
Elite Angler
Elite Angler
Posts: 455
Joined: Mon Jan 03, 2005 11:02 pm
Location: Twin Cities, MN

Re: Conquest 101 doesn’t cast far anymore

Postby bassmaster_flex » Tue Aug 14, 2018 8:48 am

Sent you a PM sir. Thanks for the input so far.


Return to “Shimano Product Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests